E-Math

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö Suomessa muuta Eurooppaa jäljessä (19.04.2013)

Euroopan komission tilaama raportti tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöstä julkaistiin 18. Huhtikuuta. Raportti, joka vertailee tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä 31 maassa, osoitti, että samalla kun tekniikkaa käytetään laajalti sekä Ruotsissa että Virossa, Suomi tulee jäljessä. Ruotsissa tietokoneita oli eniten opiskelijoita kohti, 59 opiskelijalla sadasta, ja Virossa 31 opiskelijalla sadasta, samalla kun Suomessa määrä jäi EU:n keskiarvon (21 tietokonetta sataa opiskelijaa kohden) alle, vain 20 tietokonetta sataa oppilasta kohden.

Raportissa ehdotettiin erinäisiä toimenpiteitä tieto- ja viestintätekniikan käytön tehostamiseksi kouluissa, kuten vahvistamalla julkisia toimia toimia oppilaitosten, paikallisella, alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasoilla sekä kehittämällä pedagogista valmiutta tekniikan käyttöön koulutasolla.

Raportin mukaan opettajat haluavat ja tarvitsevat enemmän sekä teknistä että pedagogista koulutusta. Siksi raportti kannustaa lisäämään henkilökunnan tarjoamaa koulutusta kaikkien aineiden opettajille, sisältäen myös ainekohtaista perehdytystä opetuksen apuvälineisiin.

Lisäksi tutkijat ehdottavat tarkempia tutkimuksia koskien digitaalisten opetusvälineiden vähäisen käytön syitä ja tapoja parantaa tilannetta lisäämällä julkisia/yksityisiä sopimuksia kustantajien kanssa tehtävästä yhteistyötä opettajien materiaalien kehitystä ja avoimia materiaaleja ym. sisältävien verkkoyhteisöjen luomiseen.

Koko raportti on luettavissa täällä. Suomenkielinen yhteenveto raportista on täällä.

The contents of the website reflect the authors' views. The Managing Authority of the Central Baltic INTERREG IVA Programme cannot be held liable for the information published by the project partners.